Vrtne kosilnice in košnja trave

Zgodaj spomladi je eden izmed prvih opravkov košnja trave, zato se tudi mnogo ljudi odloča o nakupu vrtne kosilnice. Vrtne kosilnice nam omogočajo lažjo in hitrejšno košnjo.  Pri nakupu nove vrtne kosilnice, pa je potrebno premisliti predvsem naslednje tri stvari: velikost površine, ki jo bomo kosili, tip oz. lega, ter naklon travnika. Najbomembnejši kriterij, za nakup nove vrtne kosilnice naj bo, kolikšno površino boste kosili. Moč motorja, zgradbo in širino kosilnice prilagajajte glede na velikost površine. Manjše površine ponavadi kosimo z manjšimi širinami in kosilnicami brez pogona, večjo pa s kosilnicami večjih širin in na pogon. Pri takih kosilnicah je zelo pomembno, da je tudi konstrukcija močnejša. Če imamo na vrtu posajenih veliko dreves, rož naj bodo vrtne kosilnice ožje, imajo pa naj tudi variomatik in možnosti nastavitve hitrosti.

Zelo pomemben pri izbiri vrtne kosilnice je tudi naklon trate, tukaj moramo paziti da izberemo kosilnico s dovolj velikim pogonom in primernim motorjem. Večina vrtnih kosilnic je prilagojena za 20° naklone, nekatere pa tudi do 35° oz. 45°. Dobro je premisliti tudi o tem kako pogosto boste kosili svoj vrt in kakšno travo imate. Če kosite malo je priporočljivo, da imate kosilnico s košom, v katerega se trava zbira.

Ko pokosimo zadnjo jesensko košnjo moramo obvezno izprazniti bencin. Torej, ko je končana zadnja košnja ugasnemo motor in počakamo da se shladi, nato po izpraznimo še bencin. Pazljivi moramo biti na delo z vnetljivimi tekočinami. Pozorni moramo biti tudi na to, da bencin ne pride na vroč motor. Ko izpraznemo tank, jo postavimo nazaj na vrt in jo prižgemo, počakamo da kosilnica popolno porabi bencin. Ne smemo pa pozabiti tudi, da odstranimo staro olje in ga namestimo z novim. Nato še očistimo rezila, po potrebi pa jih tudi nabrusimo.

Vrtne kosilnice