Škarje za obrezovanje

Vsako pomlad, s tem ko se narava prebudi, se ponovno začno dela v sadovnjaku. Dela v sadovnjaku si ne moremo predstavljati brez ustreznih škarij za obrezovanje. Vendar pa niso vse škarje primerne za vsa dela v sadovnjaku, zato se bomo v prispevku na kratko dotaknili na kaj moramo biti pozorni pri nakupu škarij za obrezovanje. Zahteve, ki jih moramo pri nakupu škarij preveriti so naslednje:

Oblika škarij

Glede na sam način uporabe škarij se za obrezovanje najpogosteje uporabljata naslednji dve vrsti:  kleščaste in ščipalne škarje za obrezovanje. Prve imajo dva ukrivljena rezila, ki režejo podobno kot navadne škarje za platno. Primernejše so za rez vinske trte, saj njihova zgradba omogoča, da režemo zelo blizu osnovnega starega lesa.

Kleščaste škarje za obrezovanje

Ščipalne škarje pa imajo zgoraj ravno ostro rezilo, na spodnji strani pa podložno ploščico imenovano tudi nakovalce. Take škarje so primernejše za rez sadnega drevja, saj omogočajo rezanje debelejših vej.

Ščipalne škarje za obrezovanje

Dobro prileganje ročaja obliki naše dlani

Ko se odločimo za nakup novih škarij moramo paziti da izberemo udobne in kvalitetne, s katerimi bomo lahko delali in katere nam ne bodo povzročale žuljev na rokah. Torej prvo kar moramo paziti je da se ročaj škarij lepo udobno prilega obliki dlani. Najbolj udobni so nekoliko ukrivljeni in širši ročaji.

Ostro rezilo

Za pravilno rez sadnega drevja morajo biti škarje ves čas dobro nabrušene, zato moramo pri nakupu paziti tudi na kakovost rezila. Boljše oziroma dražje škarje so ponavadi narejene iz tršega jekla, zato takih škarij ni potrebno tolikokrat brusiti, saj so ostre dalj časa. Nekoliko cenejše škarje za obrezovanje sadnega drevja pa so narejene iz cenejšega materiala, zato je škarje potrebno večkrat brusiti.

Mehko odpiranje

Pri preizkušanju škarij, moramo paziti tudi na to da se le te odpirajo mehko. Pri ščipalnih škarjah je pomembno da se rezilo popolnoma prilega nakovalcu, kar je najbolj vidno, če so škarje obrnjene proti svetlobi. Rezili kleščastih pa se morata prilegati po celotni dolžini.